What's new
Music Forums

Looking for a place to dive deep into your favorite albums, discover emerging artists, or debate the latest industry news? You’ve found it. Music Forums is a dedicated space for fans of every genre, ranging from classic rock and jazz to modern indie, electronic, and hip-hop. Whether you're an audiophile searching for the best vinyl pressings, a musician looking for feedback, or a casual listener wanting to share your daily playlist, our community is here for you.

Register a free account today to join the conversation, start your own threads, and connect with a global network of like-minded music enthusiasts through your own private inbox. Don't just listen to music. Be part of the discussion.

Three Pillars, One Tension, and the Journey Home

שלושה עמודים, מתח אחד, והמסע הביתה​

מתחת לאינספור האקורדים השייכים לכל סולם, ישנם שלושה אשר, במובן האמיתי של הביטוי, הם הסולם עצמו. הם לא רק הנפוצים ביותר, וגם לא רק החשובים ביותר; הם מגלמים את זהותו של המרכז הטונאלי.

הטריאדות הטוניק, הסאבדומיננט והדומיננטה מכילות יחד את כל שבעת התווים בסולם. בכל מקום בו מופיעים שלושת האקורדים הללו, האוזן מזהה מיד את אופי הסולם. הם, אם תרצו, עמודי התווך שעליהם נשען כל המבנה ההרמוני.

עומדים לצידם שלושת קרוביהם מהצד השני - האקורדים המינוריים המקבילים. ואז, כמו אותו בן משפחה אקסצנטרי שמשום מה שייך לכל התכנסות ועדיין נשאר שונה מכולם, יושב האקורד הפחות מדויק: לא מז'ור ולא מינור, אלא משהו שונה לחלוטין.

בדו מז'ור, לדוגמה, האקורדים העיקריים הם דו, פה וסול. בני זוגם המקבילים הם לה מינור, רה מינור ומי מינור, בעוד שסי מוקטן עומד בשקט בקצה, ייחודי מכולם.

מכיוון ששלושת האקורדים העיקריים הללו מכילים יחד כל תו בסולם, לעתים קרובות ניתן ללוות שיר שלם באמצעותם בלבד. ייתכן שלא תמיד הדבר ייצור את פלטת הצלילים ההרמונית העשירה ביותר - זה תלוי ביצירה, בסגנון ובצבע שרוצים לצייר - אך הרעיון עצמו אלגנטי להפליא: שלושה עמודים, ובית מוזיקלי שלם עומדים איתן עליהם.

ובכל זאת, כאן מגיע היוצא מן הכלל.

ישנם רגעים שבהם שלושת עמודי התווך הללו לבדם פשוט אינם מספיקים. לא משום שהם נכשלים, אלא משום שהמוזיקה משתוקקת מדי פעם לגוון אחר של אור - לא למודולציה מלאה, לא לשינוי סולם אמיתי, אלא לשינוי פנימי עדין שמשנה את הנוף הרגשי מבלי באמת לעזוב את הבית.

אחת הדוגמאות האהובות עליי מופיעה ב"הלב שלי" מאת ישי ריבו. בדיוק ברגע הנכון, אקורד מינורי מוחלף במקבילו המז'ורי, ולפתע הפזמון נפתח. אילו ההרמוניה נשארה מינורית, היא עדיין הייתה נכונה תיאורטית, אך היא הייתה מאבדת הרבה מהזוהר שלה, מההרמה שלה ומהשחרור הרגשי שגורם לפזמון לנסוק.

המחשבה הזו הובילה אותי באופן טבעי לשאלה נוספת.

נניח שקטין נמצא בבית.

לרגע אני שוטט לתוך רה מינור.

טכנית, לא שיניתי סולמות. ובכל זאת, זה מרגיש כאילו המרכז ההרמוני השתנה מעט. בזמן האלתור, אני מתחיל לחשוב מ-D במקום מ-A. הסולם עצמו לא השתנה, אבל הפרספקטיבה שלי בתוכו בהחלט השתנתה.

בסופו של דבר, כל מסע מגיע לאותה שאלה:

איך נמצא את דרכנו חזרה הביתה?

נראה לי שיש כמה סוגים שונים של משיכה הרמונית.

הראשון הוא קרבה.

ככל שמשהו קרוב יותר לבית, כך נראה שמשיכתו חזקה יותר. סול מז'ור, לדוגמה, מושך באופן טבעי את האוזן לכיוון A כאשר A מתפקד כמרכז הצליל.

ישנו גם הקשר של הדומיננטה - הדרגה החמישית - אשר מפעילה כוח כבידה חזק אף יותר. בהתאם לנקודת המבט של האדם, ניתן להבין את אותו קשר גם דרך הסאב-דומיננטה. הרמוניה תלויה לעתים קרובות בפרספקטיבה כמו שהיא תלויה במתמטיקה.

אחר כך יש את המפתחות המקבילים.

אחרי הכל, לה מינור ודו מז'ור הן שתי נקודות מבט שונות על אותו אוסף תווים. אני אפילו אוהב לחשוב על פה מז'ור כמעין אח חורג של לה מינור - אולי לא קרוב משפחה מיידי, אבל בהחלט קרוב מספיק כדי להוסיף צבע רענן לפני שהמוזיקה מוצאת את דרכה הביתה.

אבל אף אחד מאלה לא משתווה למה שבא אחר כך.

לפני מאות שנים, מוזיקאים ותיאורטיקנים מבריקים שאלו את עצמם שאלה פשוטה:

איך נוכל להפוך את המשיכה אל הטוניק לבלתי ניתנת לעמוד בפניה?

תשובתם הפכה למה שאנו מכנים כיום סולם מינור הרמוני.

במקום סול טבעי, הם העלו את הדרגה השביעית לסול דיאז.

במחווה אחת ויחידה, הכל משתנה.

סול דיאז כבר לא שייך רק לסולם; הוא דורש רזולוציה. הוא נמתח לעבר לה בדחיפות יוצאת דופן, ויוצר את אחד מכוחות הכיוון החזקים ביותר בכל המוזיקה הטונאלית.

כתוצאה מכך, עולה השנייה המוגברת האופיינית - צליל המוכר באופן מיידי במצבי חיג'אז ובמסורות מוזיקליות רבות ברחבי מזרח אירופה והמזרח התיכון.

משם, האקורד הדומיננטי מקבל משמעות חדשה לגמרי.

מי מז'ור לא רק מוביל לכיוון לה; אחד מהצלילים שלו כבר שייך לטריאדה הטוניקית עצמה. במובן מסוים, הוא גם שייך לבית וגם מצביע אליו.

הוסיפו שכבה נוספת, ונגיע ל-E7:

מי, סול דיאז, סי ו-רה.

כל תו כאילו יודע בדיוק לאן הוא רוצה להגיע.

סול דיאז משתוקק ל-A.

ב' מושיט יד לכיוון ג'.

D מחפש רזולוציה באמצעות התנועה ההרמונית לכיוון E ו-C כאחד.

יחד הם יוצרים את אחד המתחים המספקים ביותר בהרמוניה טונאלית: השביעית הדומיננטית, שכל מטרתה מתממשת רק כאשר היא מתפזרת לבסוף לטוניקה.

התובנה הזו הובילה אותי למחשבה אחרונה אחת.

בין דו אחד למשנהו נמצאים שישה צלילים שלמים.

ככל שאנו מתרחקים מה-C הראשון, אנו, באופן פרדוקסלי, מתקרבים ל-C הבא. בהתחלה אנו רק מתרחקים, אך כל צעד קדימה הוא גם תחילתו של המסע חזרה.

בדיוק באמצע הדרך נמצא הטריטון - אותו מרווח ידוע ולא יציב שכונה בעבר "מרווח השטן" בגלל המתח יוצא הדופן שלו.

אפילו בתוך מעגל החמישיות זה מתגלה בשקט:

דו, סול, רה, לה, מי, סי, פה דיאז...

הנה זה, מחכה בנקודת המרחק הגדול ביותר.

וכשאנחנו מגיעים לנקודה הזו, קורה משהו יפה.

אין לאן עוד לנסוע מלבד הביתה.

מפה דיאז ועד סול, מרגיש כאילו הטיפוס הסתיים. כל צעד מעבר לפסגה הוא כבר חלק מהירידה, גם אם אנחנו עדיין מתקדמים. האוזן מבינה זאת באופן אינסטינקטיבי, הרבה לפני השכל.

אולי זו הסיבה שלדומיננט יש כוח כה יוצא דופן.

הוא עומד ממש על קצה המרחק ההרמוני.

ומהקצה, יש רק כיוון אחד אפשרי.

בַּיִת.

אולי זה סוד המוזיקה עצמה.

מוזיקה אינה רק אוסף של צלילים.

זהו דיאלוג מתמשך בין מתח לשחרור, בין עזיבה לחזרה, בין שאלה לתשובה.

הסיפוק הגדול ביותר לא מגיע מנוחות.

זה נובע מהגעה לנקודה הרחוקה ביותר האפשרית - ואז סוף סוף חזרה הביתה.

זה די דומה לאכול גלידה.

אם יש לך את זה כל יום, בסופו של דבר זה הופך לשגרה.

אבל אם תחכו כל השבוע, הכפית הראשונה ממש טעימה בצורה יוצאת דופן.

אותו הדבר נכון גם לגבי מוזיקה.

בלי מתח, לא יכולה להיות געגוע.

ובלי געגועים, הבית כבר לא מרגיש כמו בית.

אני מקווה שזה יהיה פוסט ראשון ראוי. תודה לכל מי שהקדיש מזמנו לקרוא אותו. אשמח מאוד למחשבות, תיקונים או נקודות מבט חלופיות.

Back